Valentin Projekt

2019.02.08

Kezdjük az elején: nem, Valentin nem a gazdira váró állatok védőszentje, de most egy kicsit mégis.

A Valentin vagy Bálint nap kicsit Janus-arcú ünnep Magyarországon. Vannak, akik Amerika utánzó majomkodásnak tartják, míg mások örömmel készítik a meglepetést szerelmük, partnerük számára ezen a napon, hiszen a szerelmesek ünnepéről van szó. A szerelem viszont ezernyi giccses vackot csatolt a témához, amelyek közül a csillogós lufi ráadásul környezetszennyező is. Az alkohol meg: igen, a statisztikák élén járunk alkoholfogyasztásban, a Valentin nap nem lesz különleges, ha iszunk. Lehet, hogy akkor lenne inkább az, ha ezen a napon nem tennénk - már, ha az átlagot tekintjük, merthogy vannak, akik helyettünk is isznak. A csoki hízlal. A vacsora egy egyszerű kiadásnak tűnik a meghívó fél szempontjából, de a nőknek ez egy komplex feladat: új cipő, új ruha, új kistáska, ami passzol az előző kettőhöz, fodrász, smink, új parfüm... Ezernyi járulékos költség. Szóval ahogy minden mást, ezt is túl tudjuk tolni.

Erre jött Demény, a kötsög, és az arcunkba vágta mindezt azzal, hogy egyébként kérhetnénk kutyaéletet vagy töpit is az önzetlenség jegyében erre a napra, és akkor tök jó, mert tettünk valami jót, meg kaptunk is, meg nem is kell új ruha, csokink meg úgyis van dugiban a munkahelyi asztal fiókjában, szóval ilyesmi. Aki utal az Eszkuláp Egyesületnek Valentin megjegyzéssel február 14-ig, ami bónuszban a gazdasági vezetőnk, Klári szülinapja, szóval tökre örülni fog, hogy ott végetér a listázási, ellenőrzési feladata szülinapi ajándékként, az egy kutyaélet megmentéséhez járul hozzá. A franc se gondolta, hogy a kutyaélet ennyire Bálint napi bonbon, hogy így rákaptok!

????Hogy is fordul életekre a beutalt összeg, mennyi az annyi?

Demény gazdájával, Judittal abban maradtunk, amit más gyűjtéseknél is alkalmazunk. Minden elért 100.000 Ft egy kutya megmentését jelenti.

????De miért ennyi, és hogy van az elszámolás? Kié a kockázat, ha mégsem lenne elég az összeg?

Egy kutya induló költsége elég magas, ha a mentést nem esetlegesen szeretné az ember végezni, illetve ha nem áll rendelkezésére korlátlanul és ingyenesen biztonságos elhelyezési lehetőség. Mivel mi most alapvetően gyepmesteri telepekről, illetve egy menhelyről, aki ilyen jellegű tevékenységet is ellát tervezünk kutyákat érkeztetni, így fontos a kutyák számára biztonságos, elkülönített és fedett kennel. Ezt nagyobb létszám esetén kutyapanzióban tudjuk megoldani. Le is foglaltunk tíz kennelt, oda jön az első csapat kutya február 17-én, vasárnap.

A több kutyás, professzionális szállításért fizetnünk kell, ennek összege az egyidejűleg mentett kutyák között megoszlik. Az Egyesület elnöke is fuvaroz kutyát, de ő a benzinjét és az idejét is adományként biztosítja, ahogy Demény gazdija, Judit is önként és ha nem is dalolva, de élőzve érkezik erre a mentési etapra. Merthogy az övé a kiválasztás feladata.

Ott van tehát fekete Buksi, az öreg kan, és azt feltételezzük, hogy ránézésre nincs semmi baja, nem törött, nem vérzik egyik testrésze sem. Mik merülnek fel esetében az első hónapban?

Buksi nem szállhat be a kocsiba anélkül, hogy rá ne kerülne egy bolhairtó csepp. Abban reménykedünk, hogy ezt az első hónapban nem kell vásárolnunk, mert a támogatóink biztosítják. A márka mindegy, csak jó legyen bolhára, merthogy ezeknek a  kutyáknak a többsége kimaxolja az egy bőrcm2-n tartható társállatok számát. A bolhacsepp adományokat leadhatjátok a Deményista sétán február 10-én többek között. Ugyanitt stabil, biztonságos bőrnyakörveket is gyűjtünk, valamint erős pórázokat, mert mindenkit fel kell szerszámoznunk ahhoz, hogy utazhassanak. Ez lesz az ő induló szettjük.

Ezen túl, akinek nincs, az kap

  • egyedi azonosító chipet (3.000 Ft),
  • veszettség elleni védőoltást és féreghajtót (5.000 Ft),
  • kombinált oltást, majd ezt két hét múlva ismétli is (7.000 Ft),
  • kennelköhögés elleni oltást (5.000 Ft).

Mindenki átesik egy állatorvosi vizsgálaton, melynek része a szívféreg gyorsteszt (3.500 Ft), valamint a 10 év feletti kutyáknál egy teljes vérkép (15.000 Ft). Szépen ütemezve megtörténnek az ivartalanítások is (kanoknál kb. 20-25.000 Ft, szukáknál 25-45.000 Ft súlytól és esetleges vemhességtől függően).

A kutyapanzióban minden eltöltött nap kutyánként 1.000 Ft, illetve van egy sétáltató munkatársunk, akinek a munkabéréből minden kinn állomásozó kutya magára vesz 5.000 Ft-ot.

Így az első hónap egy kutyára állatorvosilag minimum 40-50.000 Ft, a kutyapanziós tartást illetően február 17-től február 28-ig 12.000 Ft. Tehát máris elmegy az összegyűjtött adomány legalább fele.

Azt is tudjuk, hogy a kutyákat nem lehet azonnal örökbeadni, de még ideiglenes befogadóhoz kihelyezni sem feltétlenül. Hirdetni fogjuk őket, tényleg mindent megteszünk, hogy figyelmet kapjanak, és biztosan lesznek olyan szerencsések, akik mennek is azonnal, amint lehet, de a többség inkább nem megy majd, hanem marad, akár hónapokra is. Így nekik fizetni kell az ellátásukat, tartásukat, parazitamentesítésüket, ismétlő oltásaikat. Arról nem is beszélve, ha valakiről kiderül, hogy valami egyéb baja is van, ami kezelést igényel.

Itt jön be az Eszkuláp Egyesület felelőssége. Egyrészről mi az erre a célra beérkező összeget ún. projekthez rendelten kezeljük, nem ez az első eset, hogy elkülönített nyilvántartást vezetünk hozzánk befolyt összegekről. A Valentin pénz célhoz kötött, tehát az utolsó forintig azokra a kutyákra fordítódik, akiket megmentettünk, megmenthetünk belőle.

Lesznek olyan kutyák, akik nem használják fel a rájuk kalkulált összeget, ők a megmaradt pénzzel a még gondozásunkban maradt, szintén Valentin kutyaként mentett társaikat segíti majd. Lesznek azonban olyanok is, akik maradnak azután is, hogy a projekt régen végetért, legalábbis a pénzügyi zárás megtörtént. Ők azt követően szépen betagozódnak a normál eszkulápos védencek közé, és hónapról hónapra előteremtjük majd az ő költségeiket is. Senki nem kerül tehát veszélybe a Valentin projekt után, kelljen várnia akár hónapokat vagy egy évet. Többet is várhat, van rá példa a gondozottjaink között. A lényeg: aki Valentinként menekül, az mindenképp meg lesz mentve. Akkor is, ha utána az Eszkuláp Egyesületnek kell előteremtenie a gondozási feltételeit.

A forintális elszámolást igyekszünk havonta nyilvánosságra hozni, kutyánkénti bontásban. Így mindenki láthatja, mire is fordítódott, fordítódik az összegyűlő hatalmas összeg.

????Hogy lesz most hirtelen ennyi kutyára hely?

"A menhelyek folyton panaszkodnak, hogy nincs helyük, most meg hirtelen hogy lesz ennyi?!" Sokakban megfordul ez a gondolat, különösen azokban, akik már kértek segítséget, és elutasító választ kaptak. A többség egyébként elutasító választ kap, mert fizikailag kezelhetetlen létszámú, bajban lévő kutya van az országban.

A válasz a kérdésre a működési modellünkben keresendő. Ugyan nekünk is van egy bázisunk, egy 15-20 kutya befogadására alkalmas menedék Mányban (Fejér megye, Budapesttől kb. 30-40 perc autóval), de ezen túl több panziós helyen is élnek kutyáink. Természetesen kutyapanziós helyet sem lehet végtelenítve igénybevenni, illetve nem is mindenkinek áll rendelkezésre, de mi az állatvédős éveink során egy dologról biztosan meggyőztük együttműködő partnereinket: korrekten rendezzük a tartozásainkat minden esetben. Így mögénk állnak ilyen kicsit őrült esetekben is.

Most mondjuk a szerencse is a kezünkre játszott, mert az egyik helyen, Tárnokon, éppen elköltözik addigra egy csapat kiképzés alatt lévő juhászkutya, így azt a tíz kennelt le is foglaltuk gyorsan. Az egy elkülönített rész, kényelmes, szalmázható, fedett kennelekkel, így az új csapat nem zavar majd másokat. A tíz kennelt töltjük fel február 17-én a gyepmesteri telepekről a PCAS szervezet segítségével, de Juditnak van egy olyan feladata is, hogy felkeresse az egri menhelyet, és a tízes létszámon túli, fedezettel rendelkező kutyákat kiválassza az ott várakozó közel 300 kutya közül. Őket is be fogjuk nektek mutatni, mert amíg nincsenek fizikailag nálunk, addig is belekezdünk az orvosi dolgaikba, amik még esetleg hiányoznak, illetve folyamatosan hírt adunk róluk. Ahogy szabadulnak fel helyek, az egri csapatból is folyamatosan érkeznek majd a kiválasztott kutyák.

????Miért éppen ezekről a helyekről fogunk menteni?

Az Eszkuláp Egyesület fokozottan figyeli a PCAS segítségkéréseit, az éves mentési tervünkben többször is szerepel, hogy az általuk felügyelt gyepmesteri telepekről veszünk át kutyákat. Több gyepmesteri telepen sikerült elérniük, hogy csak helyhiány esetén altatnak, és így a kutyák kihozatalát meg lehet szervezni több állatvédő csapat bevonásával. Ők maguk is rengeteg állatot mentenek, sokszor a reménytelenségből, súlyos sérülésekkel. Február 17-én tíz kutyával könnyebb lesz a dolguk, ennyit tudunk elsőként elhozni a később kiválasztandó telepekről. Fontos tudni, hogy ezek nem gigatelepek az új hajdúhadházi gyepmesteri telep kivételével, 4-5-6 kennelnyi hely áll rendelkezésre, de a bekerülő kutyák létszáma bármekkora hely kitöltését biztosítaná. Szóval a feladat elég kifeszített, a mentési ütem gyors kell, hogy legyen ahhoz, hogy az altatásmentesség biztosított tudjon maradni.

A tízen felüli kutyák esetében egy olyan szervezetre volt szükség, ahol a kutyák már biztonságban vannak, viszont a helyi és egyéb adottságok miatt a létszám magas, így segítséget jelent néhány kutya átvétele, illetve vagyunk annyira jóban az adott menhely vezetésével, hogy ha "lefoglalunk" kutyákat, tudni fogják, hogy azokat át is vesszük, amint adódik rá lehetőségünk. A köztes kommunikáció, kapcsolattartás is fontos, így két menhely jöhetett volna szóba abból a térségből: a kisvárdai és az egri. Mivel Demény gazdija, Judit egri, és mivel idén az egri menhely nem is tudott felkerülni a havi mentési ütemezésünkre, így mellettük döntöttünk.

????Ki fogja kiválasztani a kutyákat?

Az, hogy melyik kutya jöhet, a helyszínen fog eldőlni. Nálunk egyetlen egy kizáró szempont van: az emberre agresszív kutyával jelenlegi helyzetünkben nem tudunk mit kezdeni, nem tudunk számára megfelelő rehabilitációs környezetet biztosítani. Ezen túl nincs megkötés, azok kerülnek be a kocsiba, akikre a helyszínen Judit azt mondja, hogy ők jönnek. Lehet, hogy egy-egy kisebb gyepiről mindenki, aki már elhozható, ezt nem tudjuk előre. Ahogy azt sem, hogy kik lesznek éppen benn, milyen kutyák.

Az egri menhelynek sincs átfogó gazdikereső adatbázisa, így oda is ki kell fizikailag menni kiválasztani. Ha Judit ráér, február 16-án meg is teheti ezt, és akkor egy hétvégén meglesz az összes kiválasztott kutya, ti is megismerhetitek őket. Február 17-én igyekszünk élőben is beköszönni majd - ebben Juditra számítunk leginkább, ő rutinos - illetve lesznek fotók, valamint egy drónos videó is készül, ami kicsit más szempontból biztosít rálátást a mentési folyamatra majd.

????Meg lehet-e személyesen ismerni majd a megmentett egyedeket?

Igen. Amint az első oltási körükön és parazitamentesítésükön túl vannak, hirdetni fogunk sétáltatási alkalmakat, amelyekhez lehet csatlakozni. Érdemes majd figyelni Demény oldalán túl az Eszkuláp Egyesület oldalát is.

????Milyen feltételekkel lehet majd a kutyákat befogadni?

A megmentendő kutyák számára mind ideiglenes, mind végleges befogadókat is keresünk.

Az ideiglenes befogadóknak tudniuk kell, hogy a kutyák előéletét mi nem ismerjük, így bármilyen viselkedési gond felmerülhet. Csak az első kombinált oltás után adunk ki kutyát bárhová, illetve az ivartalanításon is át kell esniük. Benti tartással, folyamatos információ biztosítása mellett lehet valaki ideiglenes befogadó, de a részleteket úgyis pontosítjuk, ha valaki ilyenre adná a fejét.

Egyesületünk minden védencét benti tartás biztosítása mellett adja örökbe. Aki csak kertbe keres kutyát, nem fog tudni tőlünk örökbefogadni. Lehet ezen vitatkozni, egyet nem érteni, de ezek a mi elveink, ha úgy tetszik, a házirendünk. Mi hiszünk abban, hogy a kutya a falka része, és ez csak úgy adható meg számára, ha ott lehet, ahol a falka többi tagja. Mivel az emberek nem tipikusan kertlakók, így a kutyáinkat sem szeretnénk azzá tenni.

Tudjuk, hogy sok helyen van örökbefogadási díj, de nálunk nincs. Nem kötődik kötelező fizetés a gazdisodáshoz, mi szerződést kötünk, az a fontosabb. Ha bármi lenne, ami miatt a kutya nem maradhat az örökbefogadó családjánál, hozzánk kerül vissza. Minden védencünkön örök garancia van, hiszen azért mentjük meg őket, hogy onnantól már soha ne kerülhessenek bajba többé, de abban a reményben költözhetnek gazdához, hogy erre nem is lesz többé szükségük.

A bejegyzés írásakor, 2019.01.24-én 20 élet megmentésére nyújt fedezetet a beérkezett összeg. Ha ti is hozzájárulnátok egy-egy újabb esélyének megteremtéséhez, az alábbi számlaszámon vagy Paypal elérhetőségen keresztül tehetitek meg. Fontos, hogy szerepeltessétek a megjegyzés rovatban, hogy "Valentin", mert ez alapján tudjuk az összegeket a projekthez rendelni.

Eszkuláp Egyesület
Magnet Bank
16200223-10054165
"VALENTIN"
PayPal: eszkulap2016@gmail.com
IBAN: HU 45 1620 0223 1005 4165 0000 0000
BIC: HBWEHUHB

Frissítés - 2019.01.29.

A projekt kicsit kezdi túlnőni magát, így az egri menhelynek megszavaztunk 20 átvételre kerülő kutyát, de ha lesz még azon felül is keret, akkor további gyepmesteri telepekről mentjük majd le a keretet. Többek között az ózdi és a püspökladányi is szóba került.

Üzenj nekünk!

Please activate your license to enable all features and receive new updates.

© 2022 ESZKULÁP ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET
envelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram