Örökbefogadás

Az örökbefogadás feltételei, menete az Eszkuláp Egyesületnél


Az érdeklődőktől részletes bemutatkozó levelet várunk, amelyből a kutyatartással kapcsolatban minden fontos információ kiderül. (Hol és milyen körülmények között lakna a kutya? Kikkel osztaná meg az életét – van-e idős ember vagy gyermek családtag? Van-e másik kutya, egyéb állat? Mennyi idő jutna naponta aktívan a kutyára, mennyi időt kellene egyedül töltenie? Hosszabb távollét esetén ki vigyázna rá? Van-e már kutyás tapasztalat? Van-e kutyaiskola a közelben? stb.) A leírtaknak megfelelően tudunk az érdeklődőhöz illő kutyát javasolni a védenceink közül vagy mérlegelni, hogy az örökbefogadni kívánt eb a családba illik-e.

Az örökbefogadás általános feltételei:
● a benti tartás (a kertben a kutya csak felügyelettel lehet kinn, egyedül ott nem hagyható);
● az oltási program folytatása (kölyökkutyák esetén ez több oltást is magában foglalhat rövid időn belül – igazolási kötelezettség mellett);
● ivartalanítási kötelezettség (kölyökkutyák esetében, illetve egyéb, speciális helyzetekben – igazolási kötelezettség mellett) – a gazdára váró kutyák döntő többsége ivartalanítva megy gazdához!
● a kullancs és bolha-, valamint a szívféreg megelőző program folytatása;
● az esetleges folyamatban lévő orvosi kezelés folytatása (és természetesen minden a jövőben felmerülő egészségügyi probléma haladéktalan kezelése);
● szívférges kutya esetén az egyesületi protokoll betartása (lassú módszer alkalmazása, a méreginjekciós és/vagy katéteres eltávolítást azok magas egészségügyi kockázata és költsége miatt az egyesület nem támogatja)
● bármilyen probléma esetén a kutya nem ajándékozható tovább, az egyesülethez kell visszakerülnie.
Egyesületünk ezen túlmenően nem ad örökbe kutyát olyan helyre, ahol van kinti tartású és/vagy ivaros másik kutya. Idős emberek csak nagyon speciális feltételekkel fogadhatnak örökbe, kölyök és fiatal felnőtt kutyákat nem is adunk idősebb emberek mellé örökbe azok eltérő igényei miatt. Ha valaki külföldre szeretne kutyát örökbefogadni, az egyeztetést követően a kiutazáshoz szükséges dokumentáció, esetleges vizsgálatok és az utaztatás költségét az örökbefogadó állja, ahogy a visszautazásét is, ha a kutya mégsem maradhat az örökbefogadó családban.
A kutyáink látogatása biztosított, a jelentkezőkkel erről külön egyeztetünk. Az immunizálatlan kölyök nem látogathatók a magas fertőzésveszély miatt. Az örökbefogadásra már a látogatáskor is lehetőség van, de ha gondolkodási időt kérnek, kérjük, hogy pár napon belül hozzanak döntést, és arról tájékoztassák az egyesületet. Kutyát lefoglalni, gazdijelöltnek tartani maximum két hétig áll módunkban. Ha az örökbefogadás csak ezt követően válna aktuálissá, az egyeztetést, látogatást is csúsztassák.
Az örökbefogadásról örökbefogadási szerződés kerül aláírásra, mely a fontosabb tudnivalókat és kötelezettségeket tartalmazza, és egyben a tulajdonjog átruházásának alapdokumentuma. Az Eszkuláp Egyesületnél az örökbefogadás 2022. évben is díjmentes.
Az örökbefogadott kutya esetében az örökbefogadást követő egy hónapban minden sétánál kötelező a nyakörv, hám egyidejű viselése, és mindkettőre külön pórázt kell csatolni. Az örökbefogadott kutyát legalább egy hónapig, de legalább a teljes behívhatóság / kötődés kialakulásáig a pórázról külső helyszínen – függetlenül annak körbekerített vagy szabad voltára – elengedni tilos.
Az örökbefogadót az örökbefogadást követő első három hónapban egy mentor segíti. A kapcsolattartás kötelező annak érdekében, hogy megbizonyosodhassunk a kutya problémamentes beilleszkedésében, vagy probléma esetén segítséget tudjunk nyújtani. A mentor csoportot trénerek, állatorvosi asszisztensek, kutyás rutinnal rendelkező önkéntesek alkotják.

Üzenj nekünk!

Please activate your license to enable all features and receive new updates.

© 2022 ESZKULÁP ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET
envelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram