Ideiglenes befogadás

Mik jelent ideiglenes befogadónak lenni?

Sokan kérdezik, hogy mit is jelent az Eszkuláp Egyesület ideiglenes befogadójának lenni, így igyekszünk röviden összefoglalni, hogy ezen ismeretek birtokában dönthesse el mindenki, hogy belevág-e vagy sem.

Hol kell elhelyezni a kutyát?
Az ideiglenes befogadók segítenek abban, hogy védenceink megtanulják a civilizált kutyalét alapjait, így benti tartással helyezünk ki kutyákat átmeneti gondozó családokba. Az ideiglenes befogadók többet jelentenek puszta helybiztosításnál, rájuk a kutyák szocializációjában, rehabilitációjában is erősebben számítunk, így fontos az emberi közelség, a biztonságos környezet, a jövőbe mutató tanulási lehetőségek biztosítása.

Mennyi időre szól az ideigelenes befogadás?
Alapvetően a kutya érdekét az szolgálja, ha gazdisodásáig az ideiglenes befogadónál élhet, hiszen a mozgatás, költöztetés törést jelent az életében, illetve nekünk sem mindig egyszerű megoldani, hogy a korábban családban élő kutyát elhelyezzük máshol. Ezért elsődlegesen olyan ideiglenes befogadókat keresünk, akik ezt tudják vállalni. Hogy ez mennyi idő? Egyes esetekben a kutya jellegéből fakadóan meg tudjuk mondani, hogy viszonylag rövid időn belül fogunk számára gazdát találni, de még így is előfordulhat, hogy minden ellenére beragad a kutya, és lassabban gazdisodik. Vannak olyan esetek, amikor viszont tényleg megjósolhatatlan, hogy ez mennyi idő. Van olyan kutyánk, aki már több, mint egy éve ideiglenes befogadónál él.
Megtarthatja az ideiglenes befogadó a kutyát, ha beleszeret?
Igen, ha olyankor jelzi ezt, amikor még nem kezdődtek egyeztetések egy másik, a kutyára jelentkezővel. Hisszük, hogy az örökbefogadási döntést nem egy másik jelentkező érkezése kell, hogy kikényszerítse: ha szeretnénk a nálunk lévő kutyát megtartani, jelezzük időben.

Már gondozásban lévő vagy újonnan érkező védenceket lehet ideiglenes befogadóként vállalni?
Mind a kettőre van lehetőség. A már gondozásban lévő kutyákat akkor adjuk ki, ha már oltottak, chipezettek és ivartalanítottak. Minden esetben jelezzük, hogyha a kutya kezelésre szorul, illetve ha van bármi olyan betegsége, fertőzése, ami miatt az ideiglenes befogadás nehezített. (Szívférges kutyát pld. sokan nem fogadnak még ideiglenesen sem, pedig a mi védenceink teszteltek, így tudott a fertőzésük, ebbők fakadóan a védekezés a továbbterjedés ellen is biztosított ellenben a körülöttünk élő kutyák többségével, akikről csak nem tudni, hogy érintettek-e, de mindegyiket negatívnak vélik a hétköznapi emberek.) Ilyen esetekben a kutya viselt dolgainak egy része legalább biztosan ismert, tudjuk, hogy milyen habitusú, hogy viselkedik más kutyákkal, ismeri-e a pórázt stb. Azt, hogy macskákkal hogy jönnek ki, nagyon ritkán tudjuk még ilyenkor is, hiszen macskáink nincsenek, macska teszteket csak célirányos kérésre végzünk, de azt sem lehet szentírásnak venni.

Az újonnan érkező kutyák esetében legtöbbször nem tudunk a kutyáról semmit. Ebből fakadóan csak rutinosabb kutyásoknak ajánljuk ezt a verziót. A kutyák többsége nem oltottan érkezik, az állatorvosi köröket, beleértve az ivartalanítást is, a későbbiek során kell megoldani, biztosítani. Nem tudjuk, hogy viselkednek más kutyákkal, ennyire félősek új helyzetekben, nem tudjuk azt sem, hogy viselkednek a lakásban, szóval nagyjából semmit. Itt az ideiglenes befogadónak kell mindent feltérképeznie, illetve ha minden nagyon rosszul alakulna a fogadott kutyával, akkor is kibírni azt a pár napot, amíg B-tervet találunk az adott egyednek. Az "azonnal vigyék innen" típusú felszólításoknak nagyon nehéz eleget tenni, mert ilyen esetekben pont azért mertük és tudtuk vállalni a kutyát, mert ideiglenes befogadó jelentkezett rá. Egyébként jellemzően nem lett volna rá helyünk, lehetőségünk. Ezt mindenki tartsa fejben, amikor ilyen kutyára jelentkezik.


Mit biztosít a kutyához az egyesület?

Az ideiglenesen befogadott kutya az egyesület tulajdonát képezi, így az ellátásához kapcsolatos dolgokat az egyesületnek kell biztosítania. Az állatorvosi költségek minden esetben minket terhelnek, ilyenkor valamelyik velünk szerződésben álló állatorvos biztosítja a kutyák kezelését, akiknek havi vagy egyéb elszámolási szabályok szerint, utólagosan, átutalással rendezzük a számlát. Ha az ideiglenes befogadó máshová szeretné vinni a kutyát, azt mindig egyeztetni szükséges, mert a többi helyen nincs kedvezményes ellátásunk, illetve ahogy a legtöbb ilyen szolgáltatás, ez is bizalmi viszony, akárkihez, akárhová, akármilyen beavatkozásra nem biztos, hogy szívesen küldjük védenceinket.
Emellett van a szívféreg prevenció, a kullancs elleni védelem, illetve féreghajtás, ezeket az egyesület biztosítja, a nyilvántartásokat is vezetjük, hogy mindenki mindent megkaphasson. Igyekszünk a legjobb tudásunk szerint eljárni, de az ideiglenes befogadó is, jó ha tudja, hogy éppen van-e védettsége a kutyának vagy sem, és felveszi velünk a kapcsolatot, ha valami miatt az adott kutya a megelőzésből kimaradt volna.
Kérésre száraztápot biztosítunk, konzervet ritkábban, gyűjtés által szoktunk, illetve ha az adott egyed speciális táplálásra szorul, de az ideiglenes befogadók többsége az élelmezést maga biztosítja, ahhoz az egyesülettől ellátmányt nem kér.
Szintén ritkán, de nyakörvet, pórázt, plédet, etető- és itatóedényt is szoktak kérni befogadóink, ezekről mindig egyeztetünk, ha szükséges, a védencünk mellé adunk ilyesmit is.
Mi az elvárás az ideiglenes befogadóval szemben?

Az ideiglenes befogadó a kutya átmeneti családjává válik. Ő lesz az, aki megismerteti vele a pórázon sétálást, a lakásban élés szabályait, a városi zajokat, a napirendet, a hierarchiát, szóval nagyjából mindent, amire egy kutyának a gazdis élet során szüksége van. Tevékenységéről hetente-kéthetente beszámol, a gazdikereső védencünkről rendszeresen fotókat küld, hogy a hirdetése biztosítható legyen. Aki nem tud fotózni, illetve soha nincs internetes számítógép / mobiltelefon közelében, nehezen tud az ideiglenes befogadónk lenni, mert alapvetően a kapcsolattartás módja online. Sajnos nagyon ritkán van időnk telefonálni is, rendszeres személyes látogatások bonyolítására pedig még annyira sem. Tehát aki azt várja, hogy napi szinten hívjuk, vagy hétvégente ott üldögéljünk nála a kutyát csodálva, az csalódni fog. Az ideiglenes befogadóknak éppen ebből fakadóan önállónak is kell lenni sok tekintetben.


Kap-e az ideiglenes befogadó költségtéritést?
Nem. Az ideiglenes befogadó önkéntes tevékenység, térítés nem jár érte. Akinek napi ellátmányt kell fizetnünk, azt már nem ideiglenes befogadónak, hanem panziós elhelyezésnek hívjuk. Ilyenekre is van szükségünk, de ott mások a feltételek és az elvárások is. Az már egy "kereskedelmi" kapcsolat.

Ha szeretnétek magatokat ideiglenes befogadóként kipróbálni, akkor az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen jelentkezhettek. Kérünk titeket, hogy csak abban az esetben keressetek meg ezzel, ha valóban szilárd a szándék, mert a "jöhet", "jaj, mégsem jöhet", "egy hét múlva jöjjön inkább" típusú bizonytalanságok értékes időt vesznek el tőlünk, egyben azt jelentve, hogy más mentési feladatok elől is.

Minden ideiglenes befogadó segít abban, hogy
a tartási költségeinket csökkenthessük,
új rászorulók számára adhassuk meg az esélyt.
Minden ideiglenes befogadó életet ment. Mi ezt tudjuk, és tiszteletben is tartjuk.


Legyetek ideiglenes befogadók!

Üzenj nekünk!

Please activate your license to enable all features and receive new updates.

© 2022 ESZKULÁP ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET
envelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram