Szia november, jó, hogy jöttél!

2016.11.09

Hat héttel ezelőtt kezdődött a kaland, akkor indult nyilvánosan az Eszkuláp Egyesület élete. Akkor is leírtuk, de most, hogy a halottainkról emlékezünk, újra megtesszük. Az egyesület névadója az egyesület elnökének örökbefogadott, kerekesszékes kutyája volt. Eszkuláp az orvosi maximum fél év kínszenvedés helyett öt és fél év boldog és kiegyensúlyozott életet kapott, de a környezete is rengeteget tanult tőle.

Életigenlése, ösztönösen működésre kódolt szervezete és makacssága irányt mutattak akkor is, de most is. Eszkuláp kitartó volt és egy ikon. Igyekszünk megfelelni ennek a szellemnek, igyekszünk úgy menteni, hogy a kevésbé tetszetős, a kevésbé könnyen örökbeadható, a kevésbé könnyen menthető kutyák is esélyt kaphassanak egy jobb, egy kiegyensúlyozottabb életre.

Most járunk a 16. mentett kutyánál, jelenleg tíz gazdikereső kutyát gondozunk. Nagyjából ennyi is az a létszám, amit biztonságosan kezelni tudunk, de már dolgozunk azon, hogy legyen egy olyan menedékünk, ahol 10-15 kutya számára biztonságos feltételeket tudunk kialakítani, de ideiglenes befogadókra mindig szükségünk lesz, így ha valaki csatlakozna, azt nagyon megköszönnénk. Novemberre jutottunk el oda, hogy talán sikerül szerződést kötnünk egy külterületi, aprócska, felújításra szoruló, de lakható kisházra, nagyon izgulunk, hogy minden rendben menjen, hiszen nehezen találtunk olyan ingatlant, ahol a kutyák számára is kialakítható egy élhető élettér. (Aki valaha próbált már kutyával költözni, nagyjából sejti, hogy mire gondolunk.) Beszámolunk majd róla, ha már biztos lesz, de nem csak beszámolunk, hanem számítunk is a segítségetekre, hiszen tennivaló is lesz bőven.

Első lépésként ép, de fel nem használt járólapot, csempét gyűjtünk. Pár darab is jöhet, hiszen nem a cél, hogy egységesen legyen leburkolva a kutyák számára kialakítandó felület, hanem az, hogy tisztítható burkolatot kapjon. A felajánlásokat Budapesten az V. és a XI. kerületben, illetve Érden tudjuk átvenni előzetes egyeztetést követően.

Szintén fontos, hogy a telken lévő kb. 30 m2-es faházat kívülről leszigeteljük, hogy lehessen benne a nagy hidegek során is lakni. Ez hozzávetőlegesen 200.000 Ft-ba kerül majd, amit a támogatásaitokból kell előteremtenünk, így nagyon-nagyon számítanánk rátok. Utalni az Eszkuláp Egyesület Magnet Banknál vezetett,16200223-10054165 számú számlájára tudtok, a megjegyzésbe írjátok be, hogy SZIGETELÉS. A menedék még nem lesz ettől készen, folyamatosan jönni fogunk a tennivalókkal, gyűjtésekkel, segítségkérésekkel, illetve számítunk a kétkezi munkátokra is. Megalakulni, az alapokat letenni nehéz, de nem lehetetlen, mi pedig hisszük, hogy veletek sikerülni is fog.

A héten négy új kutyával bővültünk, ez pedig elég tekintélyt parancsoló létszám. Sajnos mindannyian panziós elhelyezést tudtak csak kapni, mivel ideiglenes befogadókat nem találtunk számukra. Így is családi környezetben élhetnek addig, amíg eljön értük az igazi.

Pomonát Gyömrőn találták, ott vert tanyát egy háznál. 6-8 éves, tacskó jellegű keverék szuka, aki mindenkivel barátságos, más kutyákkal is jó viszonyt ápol. A lakásban szépen viselkedik, hamar megszokta a kényelmet és a meleget. Azonosító chipje nem volt. A szívféreg-tesztje szerencsére negatív lett, így át is esett az ivartalanításon.

Chilli és Dödölle számára egy állatvédő partnerünk kért segítséget úgy, hogy a két kutya indulásként azonos helyre kerülhessen. Gazdájuk nem tudott velük eleget foglalkozni, a hosszúnál is hosszabb órákat töltöttek egyedül, egy lakásba zárva. Mindketten fiatalok, kedvesek, barátságosak, más kutyákkal is tökéletesen kijönnek. Chilli meg is trimmelődött az érkezése után, hogy jobb szőrben legyen, de mivel eddig valószínűleg nyírva volt, sajnos már nagyon puha a szőre. Dödölle egy lovas kiránduláson vett részt, amit nagyon élvezett, de a sok futástól rendesen el is fáradt. A hét számukra is tartogatott szívféreg-tesztet, melyet szerencsére negatív eredménnyel zártak, majd azt követően mindketten átestek az ivartalanításon is. Chilli gazdijelöltes is lett, hamarosan új gazdihoz költözhet majd.

Sármány a Szentendrei-sziget egyik kijárós kutyája volt, tíz éve azzal telt, hogy minden tüzelését megszült kölykökben fejezte be, amelyek így vagy úgy, de eltűntek. Ennek a folyamatnak vetettünk most véget azzal, hogy a gondozásunkba került, és ezzel a lendülettel, egy negatív szívféreg-teszt után át is esett az ivartalanításon. Sármány egy álomkutya, finomlelkű, kedves, könnyen kezelhető, és természetesen ő is tökéletesen használja a kanapét. Kezdő kutyásoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, már akit nem rettent el a tíz év körüli kora.

Hadtáp múltkor kihagyta az ivartalanítást, mert egy baleset miatt nem ért oda a rendelőben a rögzített időpontjára, viszont most ő is kés alá került. A lábadozást a kedvenc helyén, a kanapén heverve gondolja lebonyolítani, a korábban biztosan csak kinn tartott kutyalány mostanra úgy megszokta a meleget, hogy ki sem teszi a lábát a szobából, egyenesen fel van háborodva, ha ki kell mennie, hogy a dolgát elintézze. Hadtáp félénk, de kedves, rosszindulattól mentes kutyalány, akinek szeretnénk megtalálni a végleges otthonát.

Szintén a határ mellől érkezett Riadólánc, akit a hétvégén egy potenciális gazdijelölt látogatott, de sajnos nem volt meg az örökbefogadáshoz szükséges kémia, így Hadtáp továbbra is gazdikereső. Időközben elmondhatjuk, hogy lakáshoz szokott, hogy a sétákat, városi zajokat megszokta, és hogy azokkal, akiket már ismer, barátságos, közvetlen, viszont idegenekkel még mindig félénk.

Örökbefogadással kapcsolatban az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudtok érdeklődni, de ide várjuk az ideiglenes befogadók, önkéntes segítők jelentkezését is.

Üzenj nekünk!

Please activate your license to enable all features and receive new updates.

© 2022 ESZKULÁP ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET
envelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram