Hajdúszoboszló - 2020.07.28

Ma ismételten kemény napunk volt / van.

Vannak esetek amelyek éveken keresztül húzódnak. Általános tapasztalatunk, hogy a hatósági eljárások akkor tudnak gördülékenyen haladni, ha van civil szervezeti kapcsolat. Ha nincs, valahogy megrekednek, vagy el sem indulnak, vagy sajnos az állomány leölésével zárulnak...

Itt hosszú ideig nem történt semmi érdemi. Sajnos a helyzet mára tarthatatlanná vált, sok ember és állat szenvedett éveken keresztül.

Nekünk kb. 3 héttel ezelőtt lett tudomásunk az ügyről. Utánajártunk, a helyi hatóságokkal felvettük a kapcsolatot, és kértük, hogy együtt tegyünk végleg pontot erre az ügyre.

A körülményeket nem lehet visszaadni. Egy átlagos méretű családi ház, az előzetes állomány saccolása alapján 30-40 kutyáról beszéltünk. De mi már megszoktuk, ha ilyen helyre megyünk, dupla létszámmal tervezünk... Hát jól tettük!

Éveken keresztül éltek összezárva, iszonyatos állapotok között ezek a szerencsétlenek. Az ablakból kiáradó szagok csak sejtették azt, ami a végén a házban fogadott minket. Embernek, állatnak egyaránt élhetetlen.

Az "egyszerűbb" munkamenet kedvéért bezártak minden állatot és az ablakon keresztül adogatták ki őket. Egyesével. Valahogy úgy tűnt, nem fogynak el. Csak jött és jött a következő. 30, 40, 50, 60... A szemünk itt már kerekedett, és gőzerővel dolgoztunk a helyek újraosztásán. Aztán lett 70 és még egy, és még 5 borzasztó állapotú cica. Mindenki jelöletlen. Megkapták az egyedi azonosítót, utána hagyhatták csak el az ingatlant, és szállhattak be a boxokba.

Nem, nem fajtakutyák. Egyszerű keverékek, beltenyészet, felnőttek, növendékek, kölykök. Szocializáció hiányosak, vannak köztük látványosan betegek, borzasztóan elhanyagoltak, fekáliával és vizelettel dunsztolt több éves rasztákkal borítottak.. harapósak, kapkodósak, de leginkább megtört lelkű ÉLETEK!

8 szervezet, 71 kutya, 5 cica.

Köszönjük a helyileg illetékes hivatal hozzáállását, a doktor úr munkáját, hogy végre együtt ma ezeket az állatokat kiemelhettük onnan sok év vegetálás után.

A szomszédok talán ma először vehetnek mély levegőt, és talán innentől kezdve tudnak majd újra hinni is.

Nekünk, minden szervezetnek nagyon kell a segítség, erőnkön felül teljesítünk folyamatosan, a mostani mentetteket mindenki a saját oldalán mutatja be majd.

Természetesen megtesszük a rendőrségi feljelentést is, mert mi hiszünk, mert hinni szeretnénk a törvényeink erejében.

Még inkább hiszünk az összefogásban, mert együtt tudunk nagy dolgokat véghez vinni.

Akik ott voltunk:

  • PCAS Állatmentő Egyesület,
  • Állatmentő Szolgálat Alapítvány,
  • Rex Kutyaotthon Alapítvány,
  • Együtt az Állatokért Állatvédő KHE,
  • Ebremény Kutyavédő Egyesület,
  • Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesület,
  • NOÉ Állatotthon Alapítvány

és mi, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület.

Valentin projekt

Kezdjük az elején: nem, Valentin nem a gazdira váró állatok védőszentje, de most egy kicsit mégis.

A Valentin vagy Bálint nap kicsit Janus-arcú ünnep Magyarországon. Vannak, akik Amerika utánzó majomkodásnak tartják, míg mások örömmel készítik a meglepetést szerelmük, partnerük számára ezen a napon, hiszen a szerelmesek ünnepéről van szó. A szerelem viszont ezernyi giccses vackot csatolt a témához, amelyek közül a csillogós lufi ráadásul környezetszennyező is. Az alkohol meg: igen, a statisztikák élén járunk alkoholfogyasztásban, a Valentin nap nem lesz különleges, ha iszunk. Lehet, hogy akkor lenne inkább az, ha ezen a napon nem tennénk - már, ha az átlagot tekintjük, merthogy vannak, akik helyettünk is isznak. A csoki hízlal. A vacsora egy egyszerű kiadásnak tűnik a meghívó fél szempontjából, de a nőknek ez egy komplex feladat: új cipő, új ruha, új kistáska, ami passzol az előző kettőhöz, fodrász, smink, új parfüm... Ezernyi járulékos költség. Szóval ahogy minden mást, ezt is túl tudjuk tolni.

Bővebben...:

Szia november, jó, hogy jöttél!

Hat héttel ezelőtt kezdődött a kaland, akkor indult nyilvánosan az Eszkuláp Egyesület élete. Akkor is leírtuk, de most, hogy a halottainkról emlékezünk, újra megtesszük. Az egyesület névadója az egyesület elnökének örökbefogadott, kerekesszékes kutyája volt. Eszkuláp az orvosi maximum fél év kínszenvedés helyett öt és fél év boldog és kiegyensúlyozott életet kapott, de a környezete is rengeteget tanult tőle.

Bővebben...:

Halál és furcsaságok működésünk ötödik hetében

Van olyan, amikor az ember elkésik. Szörnyű átélni, szörnyen nehéz feldolgozni, de ettől még a tény tény marad: nem mindig sikerül időben elhozni egy-egy kutyát ahhoz, hogy valóban esélyt tudjunk neki adni. Barackot a fehérgyarmati gyepmesteri telepről hoztuk el egy héttel az "S.O.S. holnap elaltatják" felhívás után, melyet egy másik szervezet osztott meg. Nem tudtunk tovább várni, mert láttuk a friss képeken, hogy a kutya egyre soványabb annak ellenére, hogy magas vemhes.

Bővebben...:
Az oldal tetejére